10 juni 2018
14:00

IFK Kalix

Referat: Ohtana/Aapua FF - IFK Kalix

I en mycket spännande och händelserik match vinner OAFF på Byavallen mot IFK Kalix med 1-0 (1-0)
Kalix inleder bäst och i den 5:e minuten tar sig IFK:s Andreas Hedman in i straffområdet och går omkull. Kalix ropar på straff men en bra placerad domare vinkar avvärjande. I den 15:e minuten får IFK ett bra läge från några meter men via en OAFF:are går bollen i ribbans överkant. OA:s första läge kommer strax efter när Johannes Pekkari från fint läge skjuter över. Nästa läge blir IFK.s då ett skott ur bra läge styrs av en försvarsben utanför stolpen. I den 26:e minuten kommer en boll in i Kalix straffområde där målvakten i kamp mot Joel Hiltunen får bort bollen men inte långt nog utan Johannes Pekkari fångar in bollen och sätter ett skott/inlägg som seglar över en försvarare framför mål och in vid bortre stolpen till hemmaledning 1-0. Två minuter senare klipper Borri till med ett långskott som tar i ribbans överkant. En het Borri har sedan en nick efter Hiltunen-inlägg som tvingar målvakten till en fin räddning. Halvlekens sista chans får Danne Mäki men skottet från 10 meter går över ribban. Paussiffrorna 1-0 speglar halvleken där Kalix dominerade inledningsvis och OAFF kom alltmer och skapade flera chanser.

Andra halvlek inleds med att Hugo Fagervall frispelas och IFK:s målvakt Nils Vestring gör en kvalificerad räddning. I den 60:e minuten kommer Borri loss men en utrusande målvakt parerar chippen och på Joel Ohlssons retur sparkas bollen bort av en försvarare. Några minuter senare har Adam bollen på offensiv planhalva och spelar vidare till Borri men en försvarare styr skottet i burgaveln. Sista halvtimmen tar Kalix över spelet alltmer men OA;s kontringar är giftiga. I den 70:e minuten slår Joel Ohlssom en perfekt boll till en löpande Hugo Fagervall vars lobb tar i huvudet på utrusande Vestring. Sista kvarten blir vi ordentligt nedtryckta på egen planhalva och i den 75:e minuten kommer IFK på vänsterkanten, inspel centralt följt av skott klockrent i stolpen. Matchens sista kvitteringschans kommer i den 90:e minuten när ett skott smiter just utanför Felles högra stolpe och matchen slutar 1-0.

Sett över 90 minuter behöver OAFF inte be om ursäkt för segern då man skapade dom farligaste målchanserna mot ett riktigt starkt IFK Kalix. I ett klockrent spelande försvar förtjänar alla överbetyg där extraplusset går till Anders Palo. Mittfältet jobbade stenhårt mot skickliga motståndare och extraplussen går till bollvinnaren Johan Svanlöv samt sylvasse Hugo Fagervall. Offensivt var Adam kung i luften och Johannes Pekkari gjorde en kanonmatch. I Kalix går plussen till målvakten Nils Vestring, backlinjens Daniel Gälman och mittfältaren Erik Höglin. Offensivt var Andreas Hedman en av matchens främsta spelare. Utmärkt domarinsats av André Samuelsson i en tät match med många tuffa närkamper.
Hörnor: 6-10, gula kort: 1-1

Laget: Felle - liam, Palo, Kotten, Nils - Joel H (ut 35), Mäki, Svanlöv, Hugo (ut 88) - Borri, Adam
Ers: Joel O (in 35), Johan P (in 88), Elias Y, Elias P, Abdul